Pieterpad etappe 7,

Sleen – Coevorden 20,8 km

Zaterdag 28 augustus 2010.

We hebben de wekker op half 7 gezet omdat we op tijd richting Drente willen gaan rijden. Even voor 8 uur rijden we weg van het Corversbos.

Bijna 10 uur komen we aan bij de Deel in Sleen. Dat is vlak bij het eindpunt van de vorige etappe. Er zit een ouder stel voor de deur en wij vragen of ze al open zijn. De mevrouw gaat vragen of we koffie kunnen bestellen. Het blijken de ouders van de eigenaar te zijn, die al aan komt lopen en de deuren opent. De koffie is daar een echte verrassing, en niet duur.

       

De moeder vraagt of we het Pieterpad gaan lopen en waar we begonnen zijn. We praten nog wat en ik vertel haar dat ik van elke etappe een souvenir wil hebben, maar dat ze in Sleen geen theelepeltje hadden en dat ik daarom de vorige keer een keukenhanddoek gekocht heb. Zij vertelt dat zij een theelepeltje van Sleen heeft en dat ik die mag hebben. Ze woont achter het restaurant en gaat het gelijk voor me halen. Wat een lief mens hè ?!

 

Na de koffie om bijna half 11 gaan we richting Coevorden lopen.
Dit is de eerste etappe die we beginnen met onze jas aan, maar algauw kan hij uit. Het is mooi weer.
We lopen Sleen uit en de bomen lachen ons toe !
Even verderop moeten we opletten……………… maar waarop?? Wij weten het niet.

           

Rond half 12 hebben we er 5 km opzitten. We lopen een stukje door een bosgebied en glibberen alle kanten op. Hier heeft het de afgelopen dagen ook flink geregend. Uitkijken dus. ( bedoelden ze dat met het bord)

 

We lopen langs een kanaal en moeten steeds van oever wisselen. We lopen dan aan de rustige kant. Helaas de eerste de beste brug gaat voor onze neus open.
Dat hebben we al vaker meegemaakt !

 

Het grootste gedeelte van deze etappe is verharde weg, dat is wel een keer prettig. Het voert ons door een paar kleine dorpjes, en een stukje door bos en langs bouwakkers. We hebben wel een groot stuk openbare weg, maar ik heb van mijn moeder geleerd dat je dan aan de linkerkant van de weg moet lopen dan zie je het verkeer goed aankomen. Ik doe dat dus ook.

Ongeveer op de helft passeren we de spoorlijn Coevorden – Emmen die we later op de dag met de trein rijden.

 

We komen door de buurtschappen De Haar en Dalerveen.

Zijn we verdwaald, zo ver kan je toch niet komen op een dag !

 

Als we de bebouwde kom verlaten lopen we weer door weilanden. De koeien hier zijn erg vriendelijk, ze poseren zelfs voor ons.

 

Even verderop is een boer een giertank aan het legen, wat een lucht zeg.

We nemen even een kijkje bij de joodse begraafplaats, waar welgeteld 1 grafsteen te zien is.

 

Het kerkhof is gesticht in de 18e eeuw voor de kleine Joodse gemeenschap in Dalen. Was al lang buiten gebruik, doch in 2003 is hier weer een Joodse medeburger begraven. (bron. Pietpad deel 1)

Vlak voor de bebouwde kom moeten we een dijkje opklimmen en lopen door tot het Stieltjeskanaal. Hierlangs gaan wij verder en om 14.40 loopt Karel Coevorden binnen.

 

We lopen het Van Heutzpark door. Aan het eind ervan staat midden in een straat een opvallende Watertoren.

 

Nog een paar bochten en we lopen via de winkelstraat het Station van Coevorden binnen waar deze etappe eindigt.

Daar we ruim op tijd zijn voor de trein drinken we een kop koffie en gaan op zoek naar een souvenir van Coevorden.
Een vriendelijk dame verwijst ons naar een winkel waar ze leuke dingen verkopen.
De verkoper vertelt ons over de geschiedenis van Coevorden. (Ganzenstad)


Over Coevorden:
In vroeger tijden, sinds het einde van de vijftiende eeuw, werden door de boeren ganzen vetgemest die op een vast tijdstip naar Coevorden werden gedreven: er was dan Ganzenmarkt. Het drijven van de ganzen gebeurde door de ganzenhoedsters.
Op de markt in Coevorden werden de ganzen verhandeld en uiteindelijk via Rotterdam naar Engeland verscheept met als eindbestemming ’de kerstdis’. Tegen het einde van de negentiende eeuw was hierin overigens enige verandering gekomen. Op de markt verminderde het aanbod van ganzen zienderogen. Tijdelijk, rond 1914, kwam hierin wat verbetering. Maar, de Ganzenmarkt in Coevorden verdween zo’n 80 jaar geleden. Wat bleef was een najaarsmarkt met tot besluit een aantal ’Biestemoandagen’, waarop vee werd verhandeld.











Maak jouw eigen website met JouwWeb